MANA

MANA monade Geboorte

De geboorte van een kind, een levensveranderende ervaring van ongekende emoties, vreugde, extase, liefde en verbondenheid.

Liefde op het eerste gezicht

Wanneer het natuurlijke geboorteproces gewaarborgd blijft, kan de geboorte van een kind een ervaring zijn van ongekende vreugde, extase, liefde en verbondenheid. Het bereid de ouders en het kind optimaal voor, zowel op het ouderschap als op het nieuwe leven zelf. Dit wens ik alle ouders en kinderen toe.

Geboorte van een kind, Geboorte van een moeder

Geboorte gaat niet alleen om de geboorte van een kind. Geboorte gaat ook om de geboorte van een moeder. Een vrouw, sterk, bekwaam en toegerust. Vertrouwend op haar innerlijk weten en haar innerlijke kracht, bedoelt om nieuw leven voort en groot te brengen. De essentiële eenheid van lichaam en geest. Een intense ervaring in het leven van een vrouw. Een inwijding in het moederschap, gesteund door al die generaties vrouwen die haar zijn voor gegaan.

Spontane en natuurlijke bevalling bij gezonde vrouwen, is een levensveranderende ervaring

"Spontane en natuurlijke bevalling bij gezonde vrouwen, is een levensveranderende ervaring, gestuurd en begeleid door een heleboel (oa. hormonale) processen, zo gecompliceerd en zo perfect op elkaar afgestemd, dat elke onnodige interventie, hoe klein ook, het natuurlijke optimale verloop van de baring en de periode daarna, verstoord.",
Prof Kloosterman (1982)

Een goede voor bereiding op de geboorte en het ouderschap, is een basis voor vertrouwen

Een kind baren is een kwestie van vertrouwen en overgave met behoud van controle. Belangrijke voorwaarden hiervoor zijn kennis, inzicht in factoren die het natuurlijke geboorteproces stimuleren of belemmeren, geloof in eigen lichaam en kracht, gevoel van veiligheid, rust, privacy en vertrouwen in de mensen om je heen.
Helaas is er ook de realiteit dat veel vrouwen ervaren hebben dat tijdens de zwangerschap en bevalling de regie en autonomie hen ontglipt is. Met alle nare gevolgen van dien. Neem gerust contact met me op om kennis te maken en te ontdekken wat jouw specifieke wensen, mogelijkheden en rechten zijn, rondom jouw bevalling. Je kunt een bevalling niet bewust sturen, maar je kunt wel, ongeacht de situatie, heel bewust ontspannen om de geboorte zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Dan kan zelfs een bevalling met onverwacht verloop een hele bekrachtigende ervaring zijn.
Als Doula, lactatiekundige en Babytherapeute kan ik je ondersteunen tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

'Van Buik naar Borst'

Natuurlijk MANA begeleiding voor een natuurlijke geboorte

Het doel van mijn geboorte begeleiding, -cursus is voornamelijk het bekrachtigen van de aanstaande ouders. Een deel van mijn begeleiding bestaat uit praktische kennis en informatie rondom geboorte, borstvoeding en kraamperiode van 6 weken. Er wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de wonderbaarlijke interactie tussen moeder en kind. Het hormonale samenspel, waardoor 'Moeder Natuur', zowel moeder als kind, optimaal voorbereid, begeleid en beschermt tijdens het geboorteproces en borstvoedingsperiode. Stimulerende en belemmerende factoren (oa angst) worden besproken en hoe je hiermee om kunt gaan. Ook wordt er gekeken naar jouw persoonlijke geboorteverhaal en kindertijd. En komt de belangrijke rol van de partner hierin uitgebreid aan bod.

In het praktische deel van de begeleiding is er veel aandacht voor ontspanning en contact met je eigen lichaam, met je partner en met jullie kindje. Dit doen we oa dmv oefeningen uit de yoga, haptonomie, hypnobirthing, Rebozo en (geleide) meditatie. Natuurlijk is er altijd ruimte om ervaringen, zorgen en wensen te delen.

Ik ben me zeer bewust dat mijn verhaal weerstand kan oproepen. Vooral bij ouders met een (zacht uitgedrukt) teleurstellende geboorte ervaring. Dat zijn er helaas velen. Ik heb diep respect voor je ervaring en emoties. Elke vrouw heeft recht op een bekrachtigende geboorte ervaring. Dit kan ook als een bevalling anders loopt dan gehoopt. Hiervoor zet ik me in. Met heel mijn Hart en Ziel. Neem gerust contact met me op als je voelt dat ik iets voor je kan betekenen.

Zonder angst bevalt het beter

"Barende vrouwen zonder angst, produceren in overvloed, de hormonen die bevalling en geboorte gemakkelijker, minder pijnlijk en zelfs prettig maken. Het bevordert tevens de hechting en borstvoeding." Ina May Gaskin

Individuele persoonlijke Doula geboorte begeleiding

Het woord 'doula' komt uit het Grieks en betekent dienende vrouw. In de huidige tijd verwijst de doula naar een ervaren en getrainde professional die de barende vrouw en haar partner, op een niet-medische manier, continue lichamelijk en emotioneel ondersteunt. Zij voorziet de vrouw en haar partner van de benodigde informatie, vóór, tijdens en vlak na het geboorteproces. Zodat de partner er ook volledig voor zijn vrouw kan zijn en onzekerheid en onervarenheid geen belemmerende factoren hoeven te zijn. Uit diverse onderzoeken is aangetoond dat de aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op het verloop van een bevalling. Sneller, minder pijnlijk en aanzienlijk minder complicaties. Kijk voor meer informatie over Doula's op www.nbvd.nl

Door dicht bij mezelf te blijven, kan ik naast een ander staan. Naast de zwangere, de moeder, de vader en de baby. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb, maar omdat ik vertrouwd ben met het geboorteproces, zowel in mijn werk als verpleegkundige en doula, als door persoonlijke ervaringen. Ik heb vertrouwen in de wijsheid en kracht van de barende vrouw en haar lichaam, vertrouwen in de liefdevolle bescherming die partner biedt en vertrouwen in de moed van het kindje dat geboren wordt.

Als doula ben ik er voor jou, als barende vrouw en moeder, voor de vader en het kind. Thuis of in het ziekenhuis. Met volle aandacht en een open hart, als rustpunt, als anker. Geef ruimte en steun waar nodig en behartig samen met je partner jullie wensen. Ik draag graag bij aan jullie mooist mogelijke geboorte.

Aangeboden diensten

Als zwangerschaps- en geboorteconsulente bied ik zowel persoonlijke individuele begeleiding als cursussen en workshops in kleine groepen.

Persoonlijke aandacht

Voor een DOULA geboortebegeleiding kom ik, bij voorkeur, voor de 5e maand van de zwangerschap naar jullie toe, voor een geheel vrijblijvende kennismakingmaking en te voelen of het klikt.

De complete doula- en lactatiekundige begeleiding bestaat uit:
- 2-3 bezoeken tijdens de zwangerschap
- Samen schrijven van een 'Geboorte- en/of Post-partum plan'
- Volledige geboortebegeleiding (desgewenst incl. kruiden, etherische olie, remedies ed.) ongeacht waar je bevalt. incl. voor- en nazorg via app en telefoon
- Uitgebreid lactatiekundig huisbezoek tijdens het kraambed en borstvoedings-/ouderschapsbegeleiding gedurende 6 weken- 3 maanden.
- Na de kraamtijd, na ongeveer 6-12 weken, hebben we voor de laatste keer contact. Er is uitgebreid ruimte voor jullie persoonlijke bevallingservaring.
- Tevens ontvangen moeder en kindje een sessie aan de hand van zijn/haar unieke geboorteverhaal. Vaak een helend en bekrachtigend moment. Immers als je kindje zijn/haar ervaring en spanning rondom de geboorte kan uiten, ontstaat er meer rust. En als je weet hoe je geboren bent, kun je jezelf beter leren kennen.

Een zwangerschapsbezoek bestaat doorgaans uit 3 delen:
1) Ruimte om wensen, zorgen/angsten en verwachtingen te bespreken en samen een 'geboorteplan' te maken. Ik bied een luisterend oor en een warm hart, geef praktische informatie over zwangerschap en geboorte.
2) Een moment van ontspanning en/of meditatie om bewust contact te maken met jullie ongeboren kindje.
3) Ademhalings-, bewegings-, rebozo-, of massage oefeningen ter verzachting van zwangerschap en bevalling en/of desgewenst een behandeling op maat. Zie hiervoor ook Mieke&MANA.

Vanaf de 37e zwangerschapsweek ben ik 24/7 bereikbaar voor jullie en als de bevalling doorzet kom ik naar jullie toe tot moeder en kind na de geboorte gevoed en verzorgd zijn.. De gehele kraamperiode, tot 6 weken, ben ik beschikbaar via app of telefoon voor ondersteuning bij borstvoeding of ouderschapsvragen

Volledige doula- en lactatiekundige begeleiding. Vergoeding €1800,- excl. reiskosten €0,50/km

Volledige doula- zonder lactatiekundige begeleiding. Vergoeding €1650,- excl. reiskosten €0,50/km

Geboortebegeleiding, kennismaking, geboorteplan. Vergoeding €1250,-excl. reiskosten €0,50/km

Los/extra consult of behandeling van twee a twee en een half uur. Vergoeding €200,-excl. reiskosten €0,50/km

Lactatiekundig huisbezoek van ongeveer twee uur incl telefonische nazorg. Vergoeding €200,-excl. reiskosten €0,50/km

Mocht je kennis met me willen maken, dan kom ik gratis en geheel vrijblijvend bij je langs om te voelen of het klikt. Hiervoor vraag ik alleen een vergoeding in mijn reiskosten €0,50/km

 In sommige gevallen is (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten voor zwangerschap/geboorte/lactatiekundige begeleiding mogelijk. Vraag dit na bij je eigen verzekering! Mocht de vergoeding voor cursus of individuele begeleiding echt een belemmering voor je zijn om begeleiding te ontvangen, neem dan gerust hierover contact met me op. Dan zoeken we samen naar mogelijkheden.